Crypt0l0cker virus versleutelt bestanden naar .ENC

nepmail van ziggo met een link naar online factuur

Het Cryptolocker (Crypt0L0cker) ransomware virus wordt nog steeds zeer actief verspreid. Voornamelijk via nep mails van bekende partijen waar velen diensten van afnemen of online producten bestellen. Afgelopen weken zien we een niet van echt te onderscheiden ZIGGO mail met een factuur aankondiging. De tekst, opmaak en afbeeldingen zijn inhoudelijk indentiek aan de mail die ziggo normaliter zelf verstuurt aan haar klanten. Alleen de afzender en de internetlink zijn anders.
Wees gewaarschuwd!

We coderen uw bestanden met Crypt0L0cker virus

Deze screenshot laat zien hoe de nepmail er uit ziet. let vooral op de markeringen waaruit je zelf zou kunnen opmaken dat deze mail niet koosjer is.

cryptolocker ransomware virus maakt ENC bestanden

De knop "factuur bekijken" verwijst naar een malafide website waar zich het cryptolocker virus bevindt in een ZIP-bestand.

verwijzing naar een andere pagina waar je de ransomware download

De nep factuur is verpakt in een ZIP bestand om zo de virusscanner te omzeilen.

nep factuur met het cryptolocker ransomware virus

Als het ZIP bestand wordt aangeklikt, activeer je het virus. Dit virus gaat op de achtergrond aan de slag en er is op zich niks op te merken aan de computer. Echter wanneer dit Cryptolocker virus klaar is dan zijn alle persoonlijke bestanden versleuteld. In elke map is er een tekst bestand toegevoegd met daarin een beschrijving wat je kan doen om tegen forse betaling een sleutel kan ontvangen om weer toegang te krijgen. 

versleutelde ENC bestanden nadat het ransomware virus actief is geworden

Hulp nodig met het verwijderen van Cryptolocker virus?
PC Hulplijn helpt!

Zo lang het virus niet is verwijderd loop je het risico dat er meer en meer bestanden worden versleuteld. Dit soort virussen kunnen we eenvoudig en snel verwijderen via computerhulp op afstand. De versleutelde bestanden zijn in principe niet te herstellen. Hiervoor heb je letterlijk de enige juiste en unieke digitale sleutel nodig. 
Het allerbeste is om gebruik te maken van je meest recente backup!

Maak ik nog een kans met mijn bestanden?

Jawel, er zijn nog wat kansen.  Zo zijn er nog mogelijkheden met bestandsgeschiedenis of "vorige versies" wat in veel gevallen standaard aan staat op een Windows machine. Om 100% uitsluitsel te geven kijken we graag even mee op je computer om snel te beoordelen of er nog wat te redden valt. Controleer dit zo snel mogelijk want elke verandering kan het verdwijnen van een bestand betekenen!

PC Hulplijn

Go to top