Phishing

Phishing mails zijn tegenwoordig zeer gevaarlijk

Iedereen heeft ze wel eens in zijn of haar postvak gehad; een Phishing mail. Cybercriminelen maken een bijna exacte kopie van een mail en van de website van een vertrouwde instantie, om zo de niets vermoedende ontvanger gegevens te ontfutselen. Deze vorm van cybercriminaliteit bestaat al jaren, maar door alle digitalisering wordt het steeds interssanter om dit soort mails te verzenden. Er wordt namelijk telkens meer digitaal afgehandeld zoals belastingzaken en internetbankieren. Het wordt daarom ook telkens moeilijker om te beseffen wat nu wel en niet plausibel is.

Herkennen van Phishing mails

Om de oplichtings mails te kunnen herkennen zijn de volgende tips belangrijk om in acht te nemen:

  1. Een instantie zoals, bank, overheid, paypal, VISA zullen nooit om vertrouwelijke informatie vragen via mail.
  2. Kijk naar het mailadres van de afzender, deze komt vaak niet overeen met het adres van de instantie waar het om gaat.
  3. Bekijk vooraf de URL waar op geklikt moet worden om naar de website te gaan. Dit doet u door met de muis te "zweven" boven de link zonder er op te klikken.
  4. Wees zelf heel bewust van wat u prijsgeeft aan informatie op een webpagina. Uw bankrekening en pincode invullen??
  5. Het internetadres van de bank moet altijd beginnen met "https://". Hierdoor bevindt u zich op een beveiligde website en is de kleur van dit adres ook groen gekleurd.

De fraudeurs zitten niet stil en gebruiken bijvoorbeeld elke plausibele nieuwsbericht of aankondiging van een instantie, als onderwerp voor een phishing mail. 

 

PC Hulplijn

Go to top