50 en 100 euro boete door BUMA STEMRA virus

Buma Stemra melding Uw computer is vergrendeldEen nep email of een vooraf geïnfecteerde website, met daarin een boete van 50 of 100 euro van de auteursrechtenorganisatie BUMA STEMRA, kan een vervelend virus op de computer activeren. Het BUMA STEMRA virus is in verschillende talen voor bijna elk land wel gemaakt en nu is er ook een Nederlandstalige versie van gesignaleerd. Andere namen in andere talen zijn o.a.: PRS for Music(Engeland), GEMA (Duitsland), AKM (Oostenrijk). Een gelijksoortige variant in Nederland is op dit moment ook het KLPD virus.

 

Hoe komt dit virus binnen:

Op 2 manieren: Via een email of een geïnfecteerde website. In een nep email wordt je gewaarschuwd dat er illegaal gedownloade muziek op de computer is aangetroffen. Het virus die zich vanaf een website op de computer laat injecteren komt voor zover we weten door een lek in java software. Het virus dat via email binnenkomt zit in een bijlage of een internetlink. Als je de link in het email bericht aanklikt, dan kan er een virus worden geïnstalleerd op de computer. Dit door bovengenoemd java probleem. De inhoud van de mail is ongeveer als volgt: De inhoud van de mail is ongeveer als volgt: 'Illegaal gedownloade muziekstukken "door piraterij verkregen" zijn gelegen op de computer. Met het downloaden de liedjes zijn gekopieerd, zodat kan ook een strafbaar feit onder artikel 106 van de Auteurswet...'

Ukash en Paysafe

Er wordt gesommeerd om binnen 24 uur een betaling van 50 of 100 euro te doen via de o.a Ukash en Paysafecard welke bij diverse tankstations en winkelketens kunnen worden aangeschaft. betaling levert overigens niets op. Het virus en de melding blijven aanwezig na het opstarten van de computer en deze is nog steeds geblokkeerd.

Wat doet het virus:

Als het virus zich genesteld heeft op de computer dan zie je telkens onderstaand bericht op je bureaublad verschijnen. Windows zelf kan dan amper of niet meer worden gebruikt. Vaak lukt het nog wel om de PC in veilige modus te laten starten. Echter het kan ook zijn dat de computer na de infectie niet meer opstart en blijft hangen in het opstartproces.

Zie hier een voorbeeld van de BUMA STEMRA Politie melding:

Buma Stemra Politie virus verwijderen

Verwijderen van het BUMA STEMRA POLITIE virus

Het verwijderen van het BUMA STEMRA virus kan lastig zijn. PC Hulplijn heeft inmiddels verschillende manieren gevonden om het weer weg te krijgen, afhankelijk van de huidige situatie van de computer. Maar tot nu toe zijn wij prima in staat het virus te verwijderen en de computer weer in orde te krijgen zonder verlies van gegevens of programma's!

Onze werkwijze

Omdat dit virus in bijna alle gevallen het goed opstarten van de computer blokkeert, maken we het meest gebruik van een rescue / opstart cd waarmee we een ingang hebben om het virus te tackelen. Mocht je dus hulp van ons in willen schakelen en je hebt een andere computer in je bezit, dan ben je sneller af als je deze cd alvast vooraf gemaakt hebt. Het maken van deze rescue cd is niet moeilijk. Klik op Hirens Rescue CD maken en volg de stappen. Als je er niet uitkomt dan sturen we je ook graag geheel kosteloos deze cd toe als dit nodig is.

update

Indien de geïnfecteerde computer Windows Vista, Windows 7 of 8 bevat dan zijn we nu bijna altijd in staat om het virus te verwijderen zonder de rescue cd.

PC Hulplijn

Go to top