Misschien zijn we overbeschermend?

Het is weer tijd om aandacht te schenken aan je veiligheid en privacy op internet, nu er bekend is geworden dat de grootste hack ooit ontdekt is. Ruim een miljard aan inloggegevens zijn hierbij buit gemaakt. Naast het sterke advies om al je online wachtwoorden te wijzigen is extra beveiliging noodzaak, waardoor je niet afhankelijk bent van alleen maar een wachtwoord. Wachtwoorden dienen complex te zijn (= vervelend) en daarbij is het belangrijk om per account een ander wachtwoord te hanteren. Een redelijke goede oplossing is de authenticatie in 2 stappen waar de online diensten van Microsoft, Google, Facebook, Dropbox, etc. gebruik van maken.

Alles in the cloud

Miljoenen mensen gebruiken de gratis web mail en opslag diensten van met name Google en Microsoft. Deze oplossing is zeer handig omdat het praktisch op elk apparaat gebruikt kan worden. Alle berichten en documenten blijven centraal op de server staan, wat het risico verkleint dat je het spontaan kwijt raakt. De ruimte die gebruikt kan worden is al vrij omvangrijk en wordt regelmatig uitgebreid.

Risico en gevaren van webmail en online opslag

Mail en bestanden zijn zeer persoonlijk, het online laten opslaan van mail en persoonlijke bestanden betekent een schat aan belangrijke en interessante informatie waar kwaadwillenden bij kunnen komen als ze de beveiliging weten te slechten. Je kan je voorstellen dat het voer is voor de cybercriminelen die er op veel manieren geld mee kunnen verdienen.

Naast je persoonlijke gegevens is het bemachtigen van je inloggegevens voor de cybercriminelen ook zeer interessant, omdat er dan eenvoudig spam mails verzonden kunnen worden vanuit je account. Uiteindelijk sta je als mailgebruiker zelf te boek als spammer, wordt jouw mail account geblokkeerd en ontlopen de cybercriminelen de dans; zij gebruiken dan wel weer een andere mail account waar ze de inloggegevens van hebben.

Extra beveiliging is noodzakelijk

Nu er onlangs bekend is geworden dat een Russische bende miljarden inloggegevens hebben verzameld door in te breken op diverse sites, wordt het dus hoog tijd dat iedereen zich bewust gaat maken van de extra beveiligingsmogelijkheden.

De meeste belangrijke online dienstaanbieders hebben al lange tijd een extra beveiliging ingebouwd om het voor hackers moeilijker te maken je account over te nemen. Oftewel authenticatie in 2 stappen.

Aanmelden met wachtwoord en code via SMS

2 stappen verificatie google diensten
Tijdens het aanmelden vanaf een apparaat, wordt zowel het wachtwoord opgevraagd als een extra code die telkens of eenmalig via sms naar je ingevulde telefoonnummer wordt verstuurd. Bij vertrouwde apparaten die vaker gebruikt worden kan dit proces worden uitgezet. Bij aanmelden met een nieuw apparaat zal dan altijd deze authenticatie in 2 stappen van kracht zijn. Met name deze functie zorgt voor een extra beveiliging omdat het voor een hacker veel lastiger wordt in te breken op de account.

 

‘Misschien zijn we overbeschermend’ melding bij Hotmail / Outlook

misschien zijn we overbeschermend melding van Microsoft hotmail

Omdat de 'authenticatie in 2 stappen' nog niet massaal gebruikt wordt en het ook duidelijk is dat de web mail gebruikers eigenlijk redelijk laks en onwetend zijn wat betreft hun veiligheid, heeft Microsoft besloten om regelmatig een verplichte extra check te doen waarbij de gebruiker wordt verplicht een alternatief mailadres op te geven zodat de account via die weg beschermd blijft. Het alternatieve mailadres is nodig mocht je je inloggegevens willen resetten.
Een groot aantal Hotmail / Outlook gebruikers komen er nu achter dat ze problemen ondervinden met deze verplichte beveiligingscontrole omdat het ooit opgegeven alternatieve mailadres niet meer bestaat of ze zijn daar het wachtwoord van kwijt. Deze mensen dienen dan een flink aantal stappen te doorlopen om de beveiligingsgegevens te vervangen.

Dit levert een hoop frustratie op en vragen.

PC Hulplijn helpt!

PC hulplijn helpt nu dagelijks mensen om ze te begeleiden door deze stappen.
Indien u ook problemen ondervindt, aarzel dan niet en bel direct naar onze helpdesk, wij doorlopen samen met u de benodigde stappen waarna u weer zonder ongemakken en extra veilig gebruik kunt maken van de online diensten.

PC Hulplijn

Go to top